Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts (rhinitis vasomotorica) is een allergie voor pollen (stuifmeel) van bloemen, grassen, planten of bomen.
Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem en komt voor bij 10 tot 20% van alle Nederlanders, en zo’n 10% van de Westerse bevolking. Rond 1900 is hooikoorts bekend geworden. Hooikoorts heeft niks met alleen hooi of koorts te maken, het is een symptomenbeeld van een allergische reactie op het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Hoe kleiner het stuifmeel is van de boom of het gras, hoe sneller het een allergische reactie zal uitlokken. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt hooikoorts veroorzaakt door levende planten.
Door verkeerde eetgewoonten, vreemde stoffen in de voeding en door de vervuiling is het steeds slechter gesteld met ons immuunsysteem, dat aan de basis ligt van het probleem. Daarbovenop gaan de planten, die zich door het gebruik van pesticiden en herbiciden in de landbouw bedreigd voelen in hun bestaan, uit overlevingsdrang nog meer pollen dan normaal aan de lucht vrijgeven.

Het stuifmeel op zich is niet schadelijk voor ons systeem. Pas als het in contact komt met een ontregeld immuunsysteem, zal dit afweerstoffen produceren die voor last zorgen. Dat gebeurt elke keer wanneer deze stoffen in contact komen met de slijmvliezen. De stof histamine zorgt niet alleen voor zwelling van de bloedvaten, het neusslijmvlies en het oogbindvlies, maar zorgt ook voor een abnormale afscheiding in neus en ogen. Die afscheiding is een middel om de stof waarop het lichaam reageert te neutraliseren en af te voeren. Daardoor krijg je niesbuien, tranende en prikkende ogen, een loopneus, een verstopte neus, jeuk in neus en gehemelte, een branderige keel, hoofdpijn, een droge hoest, kortademigheid en/of een piepende ademhaling. In de oren kan de buis van Eustachius (die de oren met de keel verbindt) druk en pijn en jeuk veroorzaken. Hooikoortspatiënten hebben ook vaak last van vermoeidheid en lusteloosheid.

Zoals met de meeste allergieën wordt ook hooikoorts doorgaans langzaam opgebouwd. En na een eerste manifestatie komen klachten doorgaans elk jaar terug.

De klachtenperiode loopt samen met de bloeiperiode, dit kan vanaf januari tot en met september zijn. De klachten zijn het hevigst wanneer de pollenconcentratie het hoogst is, wat doorgaans een warme, winderige dag is.

Hooikoorts kan samengaan met een allergie voor groenten of vruchten, dan is er sprake van een zogenaamde kruisallergie. Het Oral Allergy Syndrome (OAS). Sommige mensen aangeven duidelijk aan meer klachten van OAS te hebben door het eten van een bepaald soort appel in het voorjaar (als de bomen in bloei staan dan in de overige jaargetijden.

Bioresonantie onderscheidt zich van andere reguliere onderzoekmethoden door energetisch uit te testen voor welk specifieke boom, struik, gras of bloempol iemand allergisch is en met deze uitkomst iemand direct een behandeling te geven.