Huidklachten

Huidklachten

De huid is ons grootste orgaan en wordt ook wel de derde nier genoemd. De huid gebruiken we als uitscheidingsorgaan wanneer ons lichaam niet meer in staat is om alle afvalstoffen via de reguliere uitscheidingsorganen (darmen, nieren, lever, longen) uit te scheiden. Wanneer je last hebt van huidproblemen, kan dit er dus op wijzen dat een van je andere uitscheidingsorganen niet optimaal werkt. In dat geval kan het reinigen of ontgiften van deze organen de conditie van de huid aanzienlijk verbeteren.

Een van de oorzaken van huidproblemen kan een verzwakt immuunsysteem zijn. Dit geeft kans op allergische reacties met als gevolg een verstoorde prostaglandineaanmaak.

Prostaglandines zijn hormoonachtige stoffen die in samenhang met andere hormoonachtige stoffen tal van lichaamsprocessen regelen bijvoorbeeld de hormoonaanmaak bij acné, de histamineafgifte bij netelroos en de celdeling bij psoriasis.

Dat er een verband bestaat tussen de spijsvertering, het immuunsysteem en de huid is al heel lang bekend. Een evenwichtige darmflora kan worden bevordert door pre- en/of probiotica in te nemen.

Een andere oorzaak kunnen toxinen zijn die van buitenaf het lichaam binnenkomen (luchtverontreiniging, voedselverontreiniging, additieven e.d), maar ook binnenin kunnen ontstaan. Met name endotoxinen, de (afval)producten van bacteriën en schimmels in de darm, kunnen vaak moeilijk worden uitgescheiden. Hierdoor belasten ze de lever en belanden uiteindelijk in de huid.

De meeste huidverzorgende producten die wij dagelijks gebruiken, zoals zeep en doucheschuim, bevatten synthetische ingrediënten. Deze ingrediënten reinigen zo grondig, dat niet alleen vuil, maar ook de natuurlijke, beschermende vetlaag van de huid verwijderd wordt. Dit heeft als gevolg dat deze droog en trekkerig aan gaat voelen. Om van dit droge, trekkerige gevoel af te komen gebruiken we crèmes en bodylotion die ook weer vol zitten met synthetische stoffen en de huid op den duur uitdrogen. Hierdoor raken we in een vicieuze cirkel.

Het zou teveel worden om alle oorzaken van huidproblemen hier te vermelden maar wilt u meer hierover weten dan kunt u altijd een afspraak maken